BEDRİ RAHMİ'NİN KALEMİNDEN İSKİLİP VE MEYVELERİ
Fikret Kısar Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun kaleme aldığı İskilip meyvelerini ele aldı
ÜNLÜ RESSAM ŞAİR BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU’NUN KALEMİNDEN İSKİLİP VE MEYVELER
1942 yılında resim yapmak üzere Çorum’a gelen Eyüboğlu İskilip girişinde dağların ihtişamı ve şehrin güzelliğinden etkilenir. Hatta “Daha önce niye İskilip’e gelmedim de Çorum’da vakit geçirdiğim” dediğini eşine yazdığı mektuptan anlıyoruz. Maria’ya yazdığı söylenen “Karadutum, Çatal Karam, Çingenem” şiirini de İskilip’te yazdığı tahmin edilmektedir. Çünkü kendisine ikram edildiğinde keyifle yediği Çatalkara üzümü İskilip’e özgü bir çeşittir.
Ziraat Mühendisi Fikret KISAR, Eyüboğlu’nun iyi bir tarım gözlemcisi olduğunu belirterek 1940’lı yıllarda İskilip’te yetişen meyve çeşitlerinin orijinal isimleriyle envanterini çıkarttığını belirtmektedir. Kısar 1942’de Eyüboğlu’nun el yazması notlarına göre İskilip’te; 18 elma çeşidi, 16 armut çeşidi, 10 erik ve 10 üzüm çeşidi bulunduğunu yazmıştır.
Elma Çeşitleri
Armut Çeşitleri
Erik Çeşitleri
Üzüm Çeşitleri
Tergöynek, sanduk, sütlü, mor, afuon, garip, acı elma, kuyu elması, kara müslüme, kaba müslüme, gök elma, misket, kadayis, kabak, kazan, acuk, söğüt ve karabaldır elmaları.
Bey, şıh, mahman, kadınbudu, kızılca, harman, güvercin topuğu, ballı, göksulu, kızılgevrek, ahlat, kış eyi, yaz beyi, güğüm, kabak ve kösem armutları.
Banma eriği, göksulu, burnu koca, tombul, kış eriği, ak erik, üryani, kuş yüreği, bardak ve kara meskene erikleri.
Çavuş, misket, kadın parmağı, söbe üzüm, çakırcınbıt, incir üzümü, kara, ak, gül üzümü ve Çatalkara üzümleri.
Ünlü ressam – şair Eyüboğlu’nun not ettiği İskilip’e özgü meyve çeşitlerine İSTARGE sahip çıkmaya çalışsa da bu yerli ve milli ırklara devletin sahip çıkması gerekiyor. 2014 yılında Resmi Gazete’de yayınlanmasına rağmen Hitit Üniversitesi bünyesinde İskilip’te açılamayan Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ivedilikle ilim ve hilm beldesi İskilip’e kazandırılmasını yeni Rektör Prof. Dr. Ali Osman Öztürk’ten talep ediyoruz.