Ebussuud Efedendi'nin adının kaldırılmasını istediler

Samsun'da bir sokağa dünyaca ünlü ilim adamı 'Ebussuud Efendi' ismi verilmesine karşı çıkanlar konuyu mahkemeye taşıdılar. Büyükşehir Belediye Meclisi sokaktan ismi kaldırmayı reddetti. Mahkeme ise şikayetçinin başka bir mahallede oturduğu gerekçesiyle usulden reddetti. Danıştay'da kararı 'oy çokluğu ile' ile onadı.

Samsun'da Yılmaz Tuluk isimli bir vatandaş İlkadım İlçesi’nde bir sokağa Ebussuud Efendi ismi verilmesi üzerine bu ismin sokaktan kaldırılması için Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe ile başvurdu. Yılmaz Tuluk’un dilekçesi, 14 Haziran 2013’te belediye meclis kararı ile reddedildi. Meclis kararında, “Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 14.03.2007 tarih 116 sayılı kararı ile kabul edilen “Denetim görevi ile meydan, bulvar, cadde, yol ve sokakların isimlendirilmesi ve numaralandırılması Büyükşehir Belediyesinin uhdesindedir” denilerek, “Dilekçede belirtilen Selahiye Mahallesi “Ebu Suud Efendi Sokak” isminin kaldırılması talebinin reddi, Büyükşehir Belediyesi’nin 14.06.2013 tarihli toplantısında, işaretle yapılan oylama sonucu mevcudun oybirliği ile kabul edilmiştir” denilerek karara bağlandı.

DANIŞTAY “OY ÇOKLUĞU” İLE ONADI

Yılmaz Tuluk daha sonra , Avukatı Tufan Akcagöz aracılığıyla dava açtı. Mahkeme, Yılmaz Tuluk'un başka bir mahallede ikamet ettiğini gerekçe göstererek usulden reddetti. Danıştay bu kararı bozdu ve yeniden yapılan yargılama sonucunda mahkeme ret kararı verdi. Dava reddedildi. Danıştay bu kararı “oy çokluğu” ile onadı.

EBUSSUUD EFENDİ'YE İFTİRA ATILIYOR

Kanuni'ye 28 yıl Şeyhülislamlık yapmış olan Ebussuud Efendi'nin alevilerle ilgili olumsuz fetvalar verdiği yalanı yıllardır belli merkezler tarafından gündeme getiriliyor. Oysa bu güne kadar böyle bir fetva metnine rastlanamadı. Ebussuud Efendi'nin imzası taklit edilerek hazırlanan uyduruk fetvalar ise hiç bir zaman kabul görmedi.