Kış ekmeği yapan analarımız...

Bizim memleketimiz İskilip anadolunun tam orta yerindeki gelenek şehri. Kaybolan gelenekler olsa bile neyseki yazma ekmeği yapan evlerimizin sayısı daha bitmedi.

Gelenek dediğimizde İskilip Türkiye'nin en zengin şehirlerinden birisidir. Anadolunun ortak özelliklerinin neredeyse tamamını İskilip'te görmeniz mümkün. Bu geleneklerimizden biriside "ekmek etme" işi. Özellikle kış ayları yaklaştığında "kış ekmeği" stoğumuzu ayarlamamış gerekir. Önceleri hazır unun içine Pavluha değirmeninden getirdiğimiz unu katıyorduk. Şimdi Yalak'ta yine yerli un yapan değermenimizde var. Ebelerimizin önderdiğinde evlerin gelini, kızı ve komşu kadınlar ekmek edilecek evin ocak başında toplanırlrdı. Sabah ezanı okunduğunda bir tören havasında başladır "ekmek ete" işi. Marketlerde yufka ekmeği diye adlandırılan ekmek bizde "Yazma ekmeği " diye bilinir. Çocukken annenizin arasına dürdüğü neler vardı neler. Şöyle sobada biraz kızarttıktan sonra içine, duzsuz yağ, pevrede, peynir, tekerden doğranmış kıyma ve hatta toz şeker bile dürenler olurdu.

Gelenek devam ettirilirse değerlidir. Kaç yıl oldu avlunuzda ekmek edilmeyeli? Kaç yıldır boğazınızdan bazlambaç geçmedi. Neyse bu kadar yeter. İskilip'in geleneklerini yaşatanlara selam olsun.

VİDEO|Kış ekmeği de mi yapmıyak? :)

İskilip'te kış ekmeği yapılış fotoğrafları