Yurtiçi Turizm istatistikleri açıkland

Türkiye'de  2017 yılının ikinci çeyreğinde yurt içinde ikamet eden 14 milyon 116 bin kişi seyahat ederken, seyahat edenlerin bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısının ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 46,7 artarak 17 milyon 731 bin olarak gerçekleştiği belirlendi.

Interpress’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerinden derlediği bilgilere göre, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrekte, yakınları ziyaret amacı ile yapılan seyahatlerin yüzde 68,6 ile ilk sırada geldiği görülürken seyahate çıkış sebeplerine göre ikinci sırada yüzde 19 ile gezi, eğlence ve tatil yer alırken, üçüncü sırayı ise yüzde 5,5 ile sağlık seyahatleri aldığı görüldü.

 

Seyahate çıkanlar genelde bir yakınının evinde kaldı…

 

Turizm ile ilgili medyaya yılbaşından bu yana 1 milyondan fazla haber yansırken bu yılın ikinci çeyreğinde seyahate çıkanların 84 milyon 411 bin geceleme sayısı ile en çok arkadaş veya akraba evinde kaldığı belirlendi. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 10 milyon 592 bin geceleme ile kendi evinde geceleme yer alırken, otelde geceleyenlerin 8 milyon 336 bin geceleme ile üçüncü sırada yer aldığı tespit edildi.

 

Seyahat başına ortalama 388 TL harcandı …

 

Aynı dönemde yurt içinde seyahate çıkanlar 110 milyon 512 bin geceleme yaparken, ortalama geceleme sayısı 6,2 gece olarak tespit edildi. Yerli turistlerin yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 52,9 artarak 6 milyar 882 milyon 250 bin TL olarak gerçekleşirken seyahat başına yapılan ortalama harcamaların ise 388 TL olduğu belirlendi.

 

En çok para, yeme içme ile ulaşıma harcandı …

 

Seyahat harcamaları, kişisel veya paket tur harcamaları şeklinde gerçekleşirken  bu harcamaların yüzde 91,8'ini, 6 milyar 317 milyon 753 bin TL ile kişisel harcamalar, yüzde 8,2'sini ise 564 milyon 498 bin TL ile paket tur harcamalarının oluşturduğu saptandı. Kişisel harcamalarda ilk iki sırayı yeme içme ve ulaşım harcamalarının alması dikkat çekti