ROPÖRTAJ;
İSTARGE BAŞKANI OSMAN ÇAKIR SESSİZLİĞİNİ BOZDU
İskilip’te Tarım, Meyvecilik konusunda duayen olan, görüş beyan eden, görüşlerini eyleme geçiren ve İskilip’e İSTARGE (İskilip Tarımını Araştırma ve Geliştirme Derneği) adında en faal Sivil Toplum Kuruluşunu kazandıran, gönüllüleri, bürokratik mekanizmaları harekete geçiren Osman Çakır zaman, zaman ilçe gündemine oturan Tarım ve Meyvecilik konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bilinmeyenleri, kamuoyuna yansımayanları ya da yanlış yansıtılanları deneyim ve belgeleri ile anlattı. Belediye Haber Bülteni olarak her zaman siyaset üstü davranan ve halen bir nefer gibi çalışan Osman Çakır’la röportaj gerçekleştirmeyi önemli bulduk. Teklifimizi geri çevirmedi. Sorularımıza tüm samimiyeti ile cevap verdi. Sosyal medyada ve yazılı basında çıkan bilgilerin çoğunun yanlış bilgi ve kaynağa dayalı olduğunu ifade eden Çakır ; “Doğruları konuşacağım, konuştuğumun arkasında duracağım, varsa yanlışım eleştiriye de her zaman açık olacağım.” dedi.
Soru: Hocam, İskilip’te bir takım insanlar, bazı siyasiler Tarım ve Meyvecilik konusunda açıklamalar yapıyorlar. Yapılan açıklamalarda ciddi çelişkiler dikkatimizi çekti. Sizin bu işle yıllardır uğraştığınızı, nerede hangi ürünün olduğunu bildiğinizi çoğumuzun bilmediklerine vakıf olduğunuzu tüm kamuoyu biliyor ve takdir ediyor. Yazılı basında ve sosyal medyada çıkan haberler gerçekçimidir?
Osman ÇAKIR: Toplumda gündem haline gelen özellikle meyve bahçeleri ile ilgili yazılanları okudum, halktan da bir takım şikâyetler aldım. Söylenen ve yazılanlarda gerçeklik payı olduğu gibi eksik ve yanlış bilgilerin olduğunu gördüm. Baştan söyleyeyim. Ben, detaylı belgelere dayanmayan, bilgim olmayan konularda görüş belirtmem ve her söylediğim sözün arkasında dururum.
Soru: Kazanlı mevkiinde bulunan Meyve Bahçesinin alınışı nasıl oldu?
Osman ÇAKIR:2004 Yılında İl Genel Meclisi başkanı olan hemşerimiz Ahmet Ertekin Bey derneğimizi ziyarete geldi. Dönemin Çorum Valisi Hüseyin Poroy’un tarımla ilgili konularla yakından ilgilendiğini, Özel İdare Bütçesinden tarıma 280 milyarlık ödenek ayrıldığını, ciddi proje yapılırsa bu paranın tamamının İskilip’e verilebileceğini söyledi. Ben durumu ilgililere ulaştırdım. Kaymakamlık, Belediye ve İstarge işbirliği ile Belediyenin Kazanlı Mevkiindeki 80 dönümlük arazi üzerinde 240 milyarlık ödenekle gerçekleştirmek istediğimiz elma, erik, kiraz bahçesi tesisi projesini Vali beye sunduk. Vali bey yakından ilgileneceğini ve yakinen destekleyeceğini söyledi. Arazinin tahsisi yapılamadığı için proje uygulanamadı.
Bunun üzerine dönemin kaymakamı Sayın Birol Kurubal, Toprak Mahsullerine ait 28 bin 500 metre karelik arazinin satışa çıkarıldığını söyleyerek bu araziyi Köylere Hizmet Götürme Birliği adına almak için teşebbüs etti. Bu arazinin başkasına satıldığı öğrenildi. Satış ilgililere iptal ettirildi. TMO Genel Müdürlüğü Mehmet Çerkeşli tarafından ikna edildi, bedeli Özel İdare tarafından ödenerek İskilip Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından alındı.
Soru: Bu Arazi Meyve Bahçesi Tesisi için sizce isabetli seçim miydi?
ÇAKIR; KAZANLIDAKİ MEYVE BAHÇESİ TAŞLIK, KUMSAL VE AYRIK KAPLIDIR. MEYVECİLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR.
Osman ÇAKIR: Bahsedilen arazinin eski çay yatağı olduğunu biliyorum. Arazi taşlık, kumsal ve ayrıkla kaplı idi. Çiftçi ve mühendislerden kurulu inceleme heyeti arazinin ıslah edilmesi gerektiğini söylediler. Biz bu arazinin çok az bir bölümünde İskilip’in yerli meyvelerini ve İskilip’e uyumlu ekonomik değeri olan meyveleri dikmeyi hedefliyorduk. Bir amacımızda ileride kurulacak Tarımla ilgili bir kuruma bir uygulama bahçesi kazandırmaktı. Bu önerimiz ciddiye alınmadı. Dönemin Kaymakamı Sayın Birol Kurubal bizzat bana “ Benim yapılan işlerden kısa sürede sonuç almam lazım, siz yerli meyve çeşitlerini başka yerde yapın” dedi. Bahsedilen araziye gereken gerekenler yapılmadan (ıslah, gübreleme vs.) 2005 Yılında 5 bin 936 adet elma, kiraz, erik ağacı dikildi. Biz dernek olarak bahçenin kuruluşu ve bakımında görev almadık. Sadece derneğimizin yönetim kurulu üyesi belli bir süre yakinen ilgilendi. 2006 Yılında Avrupa Birliği Tarımla ilgili eğitim projesi yapmak için gelen 9 ziraatçı öğretim üyesi bahçeyi ziyaret etti. Kazanlıdaki bahçenin meyvecilik için uygun olmadığını açık bir dille söylediler.
Soru: Öyleyse hocam, buradan 50 bin TL gelir elde edildiği söyleniyor. Bir dönem sizde buranın meyvelerini toplayıp sattınız. Yüksek gelir sağlandığı yazılıyor. Sizce bu yazıların kaynağı, doğruluğu nedir?
ÇAKIR; “SAYIN KAÇMAZ YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMİŞ, O BAHÇEDEN 50 DEĞİL, 10 MİLYARLIK GELİR ELDE EDİLEMEMİŞTİR.”
Osman ÇAKIR: 2008 Yılının Ağustos ayında İskilip’e Kaymakam olarak atanan Sayın Mehmet Yılmaz göreve başlamasının ilk haftasında derneğimize gelerek meyve bahçesindeki ürünlerin değerlendirilmesi için destek istedi. O yıl arkadaşlarla elma ve erikleri kendimiz toplayıp pazarladık. 10 Ton elma ve 500 kg erik karşılığı Kaymakamlığa 8 bin 500 TL ücret ödedik.
Soru: O zaman ortada önemli bir bilgi kirliliği var.
Osman ÇAKIR: Bilgi abartılı. Esas masraf öğrenilmek isteniyorsa dernek yönetim kurulu üyesi Tarım Danışmanı Ayhan Uslu giderlerin ne olduğunu çok iyi bilir.
Bahsettiklerimiz bazılarının hoşuna gider bazılarını da kızdırabilir. Bizim kimseye ne kızgınlığımız var, ne diyet borcumuz var. Amacımız insanlara, memleketimize faydalı olmak. Bu hizmeti yürütürken hatamız olursa uyarılır, eksiklerimiz tamamlanırsa memnun oluruz.
Yeni İskilip Gazetesinde Sayın Mustafa Kaçmaz’ın yazısını okudum. Sayın Kaçmaz arkadaşım, aynı zamanda dernek çalışmalarımızda işbirliği yaptığımız kişidir. Verdiği bilgi abartılıdır.
Soru: Elmabelindeki bahçeyle ilgili görüşünüz nedir?
ÇAKIR; NUMAN SEZER SORUNLARIMIZI SAMİMİYETLE DİNLEMİŞ TALEP ETTİĞİMİZ ÇALIŞMAYI BAŞLATMIŞTIR.
Osman ÇAKIR: Elmabelindeki bahçeyi 2007 yılında Avrupa Birliği Eğitim Projesi kapsamında Sayın Orhan Öztürk’ün talebi üzerine İstarge olarak biz kurduk. Orada 13 çeşit özel seçilmiş yabancı menşeili elma, kiraz ve böğürtlen var. Çevreye örnek oldu. Bazı aksaklıklar nedeniyle biraz bakımsız kaldı. Fakat konu Belediye Başkanı Numan Sezer’e aktarıldığında konuyla yakinen ilgilendi. Çalışma başlattı. Oradaki sorunda kısa zamanda hallolacak.
Soru: İskilip’te cevizcilikle ilgili Fehmi Yağlı’nın yazısı var. Sizin düşünceleriniz nedir?
FEHMİ YAĞLI 2003 YILINDA 56,5 MİLYARLIK PROJE İÇİN DESTEK TALEP EDİLDİĞİNDE NE YAPTI?
Osman ÇAKIR: Sayın Fehmi Yağlı’nın yazısını okudum. Siyasi mülahazalarla yazılanları bir kenara bırakırsak aşı ile cevizlerin ıslahından bahsediyor. Yerinde bir tespit. Yalnız kendisine de şunu sormak lazım. 06.02.2003 tarihli İskilip Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğünün yapmış olduğu 30 dekarlık bodur elma, 16 dönümlük bağ ve toplam maliyeti 56 bin 328 TL’lik proje için kendisinden destek talep edildiğinde ne yapmıştır? (Evrak Sayın Osman Çakır’ın dosyasındadır. O sırada yapılan diyalogları sorumlu yayıncılık anlayışı gereği yazmıyoruz.)
Soru: Söyledikleriniz, yazılan çizilen çoğu yorumu çürütüyor. Bunlar hakkındaki düşünceleriniz neler?
Osman ÇAKIR: Bu memlekete hizmet eden, taş üstüne taş koyan, kim olursa olsun takdir etmek riyakârlık değil, görevimizdir. Bunu yapmazsak nankörlük yapmış oluruz. Bazı kişilerin yapmadıklarını yapmış gibi göstermek veya abartmak riyakârlık olur. Bizim burada amacımız kimseyi incitmek değil, doğru bildiklerimizi halkımıza aktarmak, memleketimiz için çalışarak hayırla yâd edilecek eserler bırakmaktır. Toplum için çalışanlardan Allah Razı Olsun.
Teşekkür ederiz hocam.
Osman ÇAKIR: Ben teşekkür ederim. İsteyen herkese bu konularda bilgi vermeye hazırım.
Sonuç;
Sayın Osman Çakır çalışmadığı, hareket etmediği, bağ bahçe dolaşmadığı, toprakla uğraşmadığı zaman yorulan bir yapıya sahip. Tarım ve meyvecilik konusuna tamamıyla hâkim. Satır aralarında anlattıkları okuyucuların ilgisini çekecekti. Bazılarını kamuoyundan özür diletecek nitelikteydi. Mustafa Kaçmaz’a yanlış verilen rakamlarının kaynağını da biliyor, ilçe başkanlığı döneminde Fehmi Yağlı’ dan istedikleri talebin hangi siyasi hesaplara kurban edildiğini de . İyi bir arşivci. Bu konularda hiçbir belgeyi kaybetmemiş, dosyaları sağlam. Her söylediğinin bir belgesi mutlaka var. Biz şu sonucu çıkardık. Memleketin tarımını meyvesini siyasete alet etmeyelim.
İskilip Belediyesi
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
YORUMLAR