İSKİLİP KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI
Mustafa Yolcu

Mustafa Yolcu

 İSKİLİP KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI

26 Aralık 2017 - 00:26

 İSKİLİP KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI- 21 EKİM 2010

1975 Yılı idi. Çocukluk arkadaşım olan rahmetli Ömer Söylemez, Ankara da İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nde okuyordu. Kendisi ile karşılaştığımızda

 “ Ankara da bulunan İskilip Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin, kanuni varlığının devam edebilmesi için yıllık genel kurulunun yapılması gerektiğini“ bildirdi.

O zamanlar Derneğin başında, kuaför olan rahmetli Mustafa bilgen vardı. Ankara da bulduğumuz 5–6 İskilipli arkadaşımız ile Mustafa Bilgenin dükkânına giderek derneğe üyelik kaydı yaptırdık. Daha sonrada derneğin genel kurulunu yaparak, fesih duruma düşmesini engellemiştik.

Derneğin 1972 yılında aldığı Balgat ta arsası vardı. Bu arsa;  Ankara’da gece düzenleyerek, Ramazan'da İskilip’te kıraathane ’de tombala çekilerek toplanılan para ile “ANKARA DA YURT YAPMAK” İÇİN ALINMIŞTI.” İskilip’teki faaliyetleri Recep şanlı, Şükrü Şeref Şanlı, İbrahim Altop, Yılmaz Demirel, DR. Zekeriya bey organize etmişti. Balgat’ta alınan arsayı Rahmetli Ahmet İkiz ağabey bulmuş, arsayı görmeye; Abdulkadir Alpaslan, Fazıl Onat, Ahmet İkiz üçü gitmişler. O zamanlar Balgat’ta arsanın bulunduğu bölge gecekondu bölgesi imiş. Arsanın bir köşeside de gecekondu tecavüzlüymüş. Rahmetli Fazıl Onat arsayı beğenmiş ve almaya karar vermişler. Rahmetli Fazıl Onat arsanın üzerine yapılan binayı görmüştü.

 

Fazıl Onat ağabey vefatından kısa bir süre önce, Ankara’daki büroma gelmiş, İskilip için yaptıklarını, oğlunun kendisi ile ilgilendiğini övgü ile anlatmıştı. Mustafa Bilgen den sonra derneğe başkan seçilen Ahmet Bodutcu’nun zamanında, İzmir caddesinde Büyükhanlı apartmanının en üst katında, dernek merkezi için daire kiralandı. Bu zamana kadar dernek toplantısını Mustafa beyin dükkânında, genel kurulu da Kuaförler derneğinde yapıyorduk. Bu devrede, Balgat’ta bulunan arsayı kat karşılığı müteahhide vermek gündeme getirildi. Bunun için genel kuruldan yetki alınacaktı. Bu arada Dr. Abdulkadir Alpaslan ağabey ile tanıştım. Bana dernek yönetiminde faaliyet göstermek istediğini, kendisi ile birlikte dernekte faaliyet gösterip, göstermeyeceğimi sordu. Bende iyi şeyler yapılmasını istediğimi, kendisi ile birlikte olacağımı bildirdim. Tarih 1984­ 1985 arası idi.

 

 Dernekte yapılan genel kurul toplantısında: Derneğin yönetim kuruluna­ 1­ Abdulkadir Alpaslan 2­ Yılmaz Demirel 3­ Mustafa Yolcu 4­ Saim Barutçu 5­ Necdet Demirel seçildi. Denetim kuruluna ise Ahmet Evlice seçildi. Kirası zor ödenen derneğin kullandığı daire tahliye edilerek, eşyaları İskilip devlet hastanesine gönderildi.

 

Toplantılarımızı Abdulkadir ağabeyin, Küçük Esat ta bulunan muayene hanesinde yapıyorduk. 1990 yılında derneği vakfa dönüştürme kararı aldık. Abdulkadir Alpaslan ve Saim Barutçu nun kurucu üye olarak müracaatı ile Vakıf kurma teşebbüsü başladı. İskilip Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, 21.01.1991 tarihinde tescil edilerek faaliyete geçti. Vakfın beş nüsha olarak tüzüğünü daktiloda yazıp notere tasdik ettirdik.

 

Kurucu mütevelli heyeti üyeliğinde 1­- Abdulkadir Alpaslan 2­- Saim barutçu 3-­ Mustafa Yolcu 4-­ Yılmaz Demirel 5­- Necdet Demirel 6-­ Yaşar Söyler yer aldı. Derneğin Genel kurul toplantısını yaparak “Balgat ta bulunan arsanın aynı hizmeti yapacak olan Vakfa bağışlanması kararını” aldık. Arsanın tapusunu vakfın üzerine devrettik. Daha sonra İçişleri Bakanlığınca Bakanlıktan izin alınmadan arsayı Vakfa niye devrettiniz diye sorgulandık. Bakanlığa bu konudaki savunmamızı verince Bakanlık bu konuyu kapattı.

 

 Vakıf merkezimiz Abdulkadir ağabeyin muayene hanesi idi. Burada yaptığımız toplantılara, rahmetli Yaşar Söyler ağabey rahatsızlığına rağmen aksatmadan katılırdı. Kadir ağabeyde çayımızı kuru pastamızı eksik etmez, yeri gelir karnımızı doyururdu. Genellikle akşam yaptığımız yönetim kurulu toplantılarının bazen saat 22-­ 23 kadar sürdüğü olurdu.

 

Vakıf olarak arsamızın üzerine bina yaptırma kararını aldık. Bina yaparak gelir temin edecek, gelirimiz ile İskilipli talebelere burs verecektik. Yılda bir kez yaptığımız geceler ile bağışlarla vakfa gelir getirmeye çalışıyorduk.

 

Vakıf yönetiminde bazı arkadaşlarımız “ İnşaat işine girmeyelim, bu işin altından kalkamayız.” Dediler. Kadir ağabey arsanın üzerine bina yapılmasını çok istiyordu. Bu kararından geri adım atmadı. Bina yapılması kararının arkasında durdu. Ahmet Evlice­ “ İnşaata başlayalım. Nasıl olsa ölü ortada kalmaz. Biri gelir kaldırır.” Dedi. Bunlar önemli destekti. Hepimizde bina inşaatını tamamlayabilir miyiz diye kara kara düşünüyorduk.

 

Binanın proje etüdünü rahmetli Ahmet Şiranlı yapmıştı. Projesini de mimar Zeynel Halıcıya çizdirerek inşaat ruhsatını almıştık.

 

Hafriyatını başladığımız ilk gün hafriyatın başında Abdulkadir Alpaslan, Mustafa Yolcu, İnş. Müh. Hemşerimiz Sururi Şahinbaş vardı. Temeli atma safhasında ön cepheden su çıkmaya başladı. Oraya çukur kazarak, çıkan suyu çukura topladık. Kurduğumuz pompa ile suyu çukurdan dışarı attık. Önde bulunan bağ hatıllarını da genişleterek, ilerde binada oturma olmamasını temine çalıştık. Temeli atıp su basman kalıbını kurduğumuzda, temel atma töreni yapma kararı aldık.

 

İskilip ten Belediye başkanı Mustafa Çalık Bey geldi. O gün dua ile kurban keserek tabliyenin bir kolonuna ilk harcı attık. Necdet Demirel in yaptırarak getirdiği tereyağlı mayalı, ayran, meyve suyu gelen misafirlerimize ikram edildi.

 

Hemşerimiz Edip Alpsar’ın kızı rahmetli Necla Alpaslan, babasından kalan Etlikteki daireyi vakfa bağışladı. Bu daireyi satarak parasını inşaata harcadık. Bu paranın inşaata çok büyük katkısı olmuştu. Birçok mücadele ile zor şartlar altında binanın betonarmesi bitirilerek tuğla duvar seviyesine gelindi. Bu devrede Kemal, Muharrem Kuşgöz kardeşlerin çok katkıları oldu. Nefesin kesildiği, para bulunamadığı zamanlarda, Kemal Kuşgöz kendi cebinden ödeme yaptı. Sıkıntı atlatılınca bulunan para Kemal Kuşgöz e verilerek, borç kapatıldı. Rahmetli Hasan Diler de inşaat sırasında birkaç kez parasal katkıda bulundu.

 

Binanın duvarı, sıvası, sıhhi tesisat boru ferşi bitmişti. Hastane işletmesi ile uğraşan bir firma, binamızı kiralayarak hastane yapmayı teklif etti. Tüm bina da değişiklik yaparak, yeniden düzenleyeceği projeye göre hastane yapacaktı. Firma ile anlaşma yapıldı. Anlaşmada belirtilen süreden sonra binadan kira alınmaya başlanıldı.

 

Yüksek öğrenimde okuyan İskilipli çocuklarımıza burs verilmeye başlanıldı. Ayrıca Gazi mahallesinden ikinci arsa alınarak, arsanın üzerine 280.000.­ TL harcanıp 6 dairelik ikinci bina yapıldı. Bu binada Kemal Kuşgöz hemşerimizin yönetimi yönlendirmesi ile İbrahim Karamemiş hemşerimizin inşaatın başında durması, Yılmaz Demirel in idari ve mali işleri halletmesi ile tamamlanıp YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ alınmıştır. Bu bina toptan kiraya verildi.

 

Talebeliğinde Devletin verdiği kredi ile okumuş birisi olarak, çocuklarımıza verilen bursun ne anlama geldiğini, nasıl işe yaradığını çok iyi biliyorum. Bu çocuklarımızda yarın bu Vakfa katkıda bulunacak, oluşacak diğer imkânlarla Vakfımız daha çok çocuğumuza, daha çok burs verme imkânına kavuşacaktır.

 

Eleştirmek kolaydır. Bazıları Vakfın yaptıklarını yeterli bulmayarak eleştirebilir. Başka hizmetlerin yapılmasını isteyebilir. Mevcut Vakıf bu hizmetleri yapıyor. 165 çocuğumuza aylık 75­TL karşılıksız burs verilmektedir. 2009 yılında 80.000.­TL tutarı burs verilmiştir. Her yıl dolma gecesi yapıp İskiliplileri bir araya getiriyor. Dileyen hemşerilerimizde geri kalan hizmetleri yapabilirler. Vakfa katkıda bulunup emeği geçen, şu anda ebedi âlemde bulunan burada adını sayamadığımız kadar çok olan hemşerilerimize ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUM. Bu işe gönül vermiş, çorbada bir kaşık suyu bulunan hemşerilerimize de SAĞLIK, SIHHAT, AFİYETLER DİLİYORUM.

Dr. Abdulkadir Alpaslan beyin vakfın kuruşuna sahip çıkıp, zamanını harcayarak, hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan, Başkanlığını yürüttüğü “İSKİLİP KÜLTÜR EĞİTİM VAKFI” Ankara da örnek vakıflardan birisidir. DR. ABDULKADİR ALPASLAN AĞABEYİMİZE emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, VAKFA KAZANDIRDIĞI ESERLERDEN DOLAYI TAKDİRLERİMİZİ BÜTÜN İSKİLİP LİLER ADINA SUNUYORUM.

Mustafa yolcu

Not- Bu yazıyı yedi sene önce yazdım. Aradan geçen süre içinde, bu yazıda ismi geçenlerin çoğu vefat etti. Hepsine Allahtan rahmet diliyor, kalanlara sağlık ve afiyet temenni ediyorum. 

Bu yazı 3689 defa okunmuştur .

Son Yazılar